Singuratatea alergatorului de cursa lunga – Alan Sillitoe

Singuratatea alergatorului de cursa lunga - Alan Sillitoe

Singuratatea alergatorului de cursa lunga – Alan Sillitoe:

Traducere din limba engleza de Ciprian Siulea
 
Nuvela Singuratatea alergatorului de cursa lunga (The Loneliness of the Long Distance Runner), detina­toare a premiului Hawthornden pentru literatura, a fost publicata in 1959 si ecranizata in 1962, dupa un scenariu scris de autor, in regia lui Tony Richardson. Filmul i‑a adus actorului Tom Courtenay (cunoscut publi­cului pentru rolurile de mai tirziu din filme precum Doctor Jivago sau Noaptea generalilor) un premiu Bafta pentru debut in 1963. Protagonistul, un tinar rebel, ajunge sa fie inchis, pentru o spargere, intr‑un centru de corectie unde i se ofera sansa sa ia parte la un concurs de cros pe distante lungi. Diminetile friguroase, chinuitoare si orele lungi de alergare il fac sa se gin­deasca la lumea din jur, cu ipocrizia ei, lipsa de mora­litate si telurile superficiale. Alaturi de aceasta nuvela, volumul contine alte citeva povestiri, printre care : Unchiul Ernest, Domnul Raynor, invatatorul, Fotografia cu barca de pescuit, Arca lui Noe, Simbata dupa‑amiaza, Declinul si prabusirea lui Frankie Buller.
 
„E ca si cum tot ce mi-a influentat orbeste viata inainte sa implinesc 30 de ani ar fi dat buzna din subconstientul meu. Caci, desi Singuratatea alergatorului de cursa lunga este despre un tinar inchis la scoala de corectie, la fel de bine ar putea fi despre un scriitor si despre reactia lui in fata presiunii societatii si a mass-mediei. Intotdeauna e ceva care te impinge sa spui: N-am nevoie de linguselile voastre, de recompensele voastre.” (Alan Sillitoe)
 
„Tonul nuvelei lui Sillitoe e mai strident, mai in raspar decit cel al romanului sau de debut. Smith, tinarul atlet de la scoala de corectie care pierde o cursa hotaritoare doar ca sa le faca in ciuda gar-dienilor, isi proclama dorinta de a-i lasa pe toti cu gura cascata. Si prin toti el se refera la politisti, la guvernanti, la curvele rasate, la grafomani, la ofiterii din armata si la parlamentari.” (The Guardian)
 
„Pus in fata unui mediu familiar, a descrierii unui detaliu ori a unui moment in desfasurare, Alan Sillitoe isi arata adevaratul talent.” (Daily Telegraph)

"Avem de a face cu o lume în care imperfecțiunile și asperitățile vieții sunt mai evidente ca niciodată, în mijlocul celor care rătăcesc în labirintul viciilor sau se abandonează unor plăceri reprobabile, în mijlocul celor care chiar și atunci când sunt generoși sunt ignorați sau chiar persecutați. Povestirile lui Sillitoe ne poartă prin locuri în care minunile nu se întâmplă prea des (poate chiar deloc), în locuri în care oamenii caută fie să-și ascundă înfrângerea în vicii, fie să adopte o atitudine sfidătoare față de condițiile de viață și față de autoritățile care le perpetuează." (Sever Gulea)

 
Verifică prețul titlului Singuratatea alergatorului de cursa lunga – Alan Sillitoe pe libris.ro!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*