Spectacolul Lumii – Anglia – Ioan Grigorescu

Spectacolul Lumii - Anglia - Ioan Grigorescu

Spectacolul Lumii – Anglia – Ioan Grigorescu:

Într-adevăr, cu o singură floare nu se face primăvară, dar cu miliarde de flori se încheie timpul regenerării firii. În Anglia, ea poposeşte uneori cu întârziere, însă, odată aşternută, se instalează temeinic, dând semne că nu va lăsa vara să-i uzurpe curând locul din cadrilul anotimpurilor. Se produce astfel o "explozie" florală inimaginabilă pe alte meleaguri, situate pe aceleaşi izoterme şi cu o densitate a populaţiei asemănătoare în raportul dintre spaţiile verzi ale aşezărilor şi suprafaţa locuită de citadini. Dar cultul parcurilor şi dragostea pentru florile care aparţin tuturor, inspiră un comportament propriu englezilor, adepţi ai unei horticulturi adaptate la condiţiile climatice ale Albionului.
Un fapt rămâne neîndoielnic: pe oriunde ar fi bătut drumurile acestei lumi, englezii au adus în patria lor insulară seminţe şi răsaduri de plante aromatice şi ornamentale, cu care şi-au împodobit grădinile. Oricât de restrânsă ar fi curtea unei case englezeşti, ea oferă întotdeauna loc pentru câteva flori, potrivite cu sezonul.

Primăvara londoneză smălţuieşte parcurile înmiresmate. În cupele lalelelor, capabile să concureze în frumuseţe semenele lor din patria de origine, se strânge roua matinală. Muzica suavului Vivaldi se umple de culori, în vreme ce corolele, îmbătate de vraja sunetelor, capătă acel "viers" auzit doar în fragedă pruncie, când puiul de om e convins că florile au grai.
Verifică prețul titlului Spectacolul Lumii – Anglia – Ioan Grigorescu pe libris.ro!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*