Suflet ardelean vol. 2 – Publicistica din perioada 1934-1945 – Constantin Hagea

Suflet ardelean vol. 2 - Publicistica din perioada 1934-1945 - Constantin Hagea

Suflet ardelean vol. 2 – Publicistica din perioada 1934-1945 – Constantin Hagea:

Ediţie alcătuită şi îngrijită de Mircea Popa şi Traian Bradea
Misiunea presei
(…) Mânuitorii de condei, conştienţi de marea lor misiune, se vor ocupa în primul rând de problemele ce se desprind din credinţele şi vrerile poporului respectiv. Nimic, în schimb, despre ceea ce este străin de sufletul şi aspiraţiile acestui popor. Nu de altceva, dar ca să nu-l ducă în rătăcire. Fiindcă nimeni şi nimic pe lume nu poate ajuta sau strica mai mult sufletului poporului decât înseşi gazetele şi gazetarii. O presă coruptă, şi care nu ţine seama de problemele vitale ale statului respectiv, de trecutul lui, de năzuinţele lui, de tradiţiile lui, va aduce atâta stricăciune şi pacoste cât un şir întreg de războaie nenorocite; şi, dimpotrivă, o presă conştientă, însufleţită de idealuri generoase, ţinând seama de durerile şi bucuriile celor mulţi, poate aduce mari binefaceri ţării şi naţiunii. (…) În ce ne priveşte pe noi gazetarii din Ardeal, se ştie că avem o nespus de preţioasă tradiţie. Figuri strălucite de mânuitori ai condeiului gazetăresc, ne-au dat o pildă mereu vie de felul cum trebuie înţeleasă şi împlinită această prea nobilă îndeletnicire.”
„Ardealul”, II, 1943, nr. 12, 20 martie
*
Constantin Hagea a îmbrăţişat gazetăria animat de cele mai înalte idealuri şi nădejdi ale neamului românesc din Ardeal. A fost, cu adevărat, un ardelean autentic. Născut la Măgina, sat lângă Aiud, la 5 km, judeţul Alba – deci în inima Ardealului istoric, licenţiat şi doctor în drept la Cluj, s-a înrolat de tânăr în lupta democratică alături de elita intelectuală a acestei părţi de ţară şi de oamenii politici ai Partidului Naţional Ţărănesc, în frunte cu Iuliu Maniu.
Constantin Hagea, prin publicistica sa a contribuit la întărirea unităţii provinciilor româneşti, scriind de la Cluj, de la Sibiu, de la Lugoj, de la Bucureşti sau de la Cernăuţi şi Tighina. Prin scrisul său cald, demn şi întremător – din ţară sau de pe frontul de răsărit al dorinţei de reîntregire – a dorit să picure speranţă şi încredere, înţelegere şi curăţenie sufletească, credinţă şi mândrie.
Noi urmaşii, acum, din perspectiva timpului, îi înţelegem mai bine generozitatea şi dăruirea de care a dat dovadă, riscurile pe care şi le-a asumat, suferinţele pe care le-a îndurat condamnat fiind de regimul comunist la temniţă grea sub iluzoria acuză de a fi duşmanul clasei muncitoare, al poporului.
Liviu HAGE
Verifică prețul titlului Suflet ardelean vol. 2 – Publicistica din perioada 1934-1945 – Constantin Hagea pe libris.ro!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*